Мулти колагенът е отличен помощник за поддържането на здрава кожа, здрави кости и по-гъвкави стави. Когато обаче той е наличен само с шоколадов вкус, възможностите за съчетаване с различни храни и напитки изглеждат по-ограничени. В действителност има множество кулинарни идеи, чрез които да извлечете максимални ползи, без да правите компромис с вкуса на любимия си продукт. В днешната статия ще разгледаме как да включите шоколадовия мулти колаген в ежедневното си меню, така че да се насладите на приятна сладост и същевременно да подпомогнете тялото си.
Какво представлява мулти колагенът и защо е полезен?
Мулти колагенът често съдържа няколко типа колаген – тип I, II, III и понякога V и X. Всеки от тях има своите ползи:
• Колаген тип I се намира в кожата и костите, като допринася за тяхната здравина;
• Колаген тип II се среща в хрущялите и ставите, което е от съществено значение за добрата подвижност;
• Колаген тип III се открива в различни органи и кръвоносни съдове;
• Другите видове (V, X) допълват действието на основните типове и допринасят за по-цялостен ефект.
Когато тези типове се обединят в една формула, организмът ви получава по-широк спектър хранителни пептиди, които да подпомогнат кожата, косата, ноктите и ставите. Ако обаче мулти колагенът е единствено с шоколадов вкус, можете да интегрирате този какаов нюанс в разнообразни десертни, сладки или закусващи рецепти, за да си осигурите нужния прием.
Защо шоколадовият вкус е предпочитан?
Шоколадовият вкус създава усещане за наслада и комфорт. Той често ни напомня за любими сладки изкушения и ни помага по-лесно да приемаме колагеновия продукт. Освен това какаото, което често е основата на шоколадовия аромат, съдържа антиоксиданти, подпомагащи борбата със свободните радикали в организма. Макар повечето добавки да нямат високо съдържание на какао, включването на шоколадов колаген в менюто може да внесе приятен вкус и да замени някои по-калорични десерти.
Как да включим шоколадовия мулти колаген в ежедневието?
Много хора смятат, че шоколадовият аромат ограничава кулинарните възможности. Всъщност има голям брой ястия и напитки, в които този вкус се вписва естествено. Ето няколко предложения:
• Към сутрешното кафе. Прибавете половин или цяла лъжичка колаген, за да получите леко какаово усещане;
• В смутита и шейкове. Шоколадовата нотка си подхожда чудесно с банани, ягоди и фъстъчено масло;
• В овесени каши (овесени ядки). Прибавете малко колаген и ядково мляко за по-плътен какаов аромат;
• В домашно приготвени мюсли барове и протеинови десерти.
Хубавото на мулти колагена с шоколадов вкус е, че може да заместите част от какаото или шоколада в рецептата и така да намалите общото количество захар, като същевременно получите колагеновите ползи.
Три лесни шоколадови рецепти с мулти колаген
По-долу ще намерите три идеи, в които успешно да внедрите шоколадовия мулти колаген, без да губите нито вкусовите, нито хранителните му предимства:
- Шоколадово смути с банан и ядково масло:
• 1 банан (може да е замразен);
• 1 чаена лъжичка мулти колаген с шоколадов вкус;
• 200 мл ядково мляко (бадемово, кокосово или друго);
• 1 супена лъжица фъстъчено или бадемово масло;
• По желание: няколко капки стевия или мед.
Разбийте всичко в блендер, докато се получи кремообразна и хомогенна смес. Получавате чудесна напитка за закуска или следобедно освежаване.
- Домашен шоколадов чиа пудинг:
• 2 супени лъжици чиа семена;
• 200 мл ядково мляко;
• 1 чаена лъжичка мулти колаген с шоколадов вкус;
• 1 чаена лъжичка мед или кленов сироп;
• Ягоди или други плодове за украса.
Смесете всички съставки (без плодовете), оставете да се сгъсти в хладилник за около 2-3 часа, като разбърквате периодично. Украсете с пресни плодове и се насладете на здравословен десерт, богат на фибри и колаген.
- Печени овесени блокчета с шоколадов колаген:
• 1 чаша овесени ядки;
• 1 супена лъжица мулти колаген с шоколадов вкус;
• 1 яйце (или веган заместител, ако предпочитате);
• 1 супена лъжица кокосово масло;
• 1 супена лъжица мед;
• Шепа нарязани ядки (лешници, бадеми или орехи).
Смесете овесените ядки, ядките и колагена. В отделна купа разбийте яйцето с разтопеното кокосово масло и меда. Обединете двете смеси и разбъркайте, докато получите лепкаво тесто. Разстелете в малка тавичка върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 15-20 минути. Извадете, оставете да се охлади и нарежете на блокчета.
Как да извлечем максимума от шоколадовия мулти колаген?
За да постигнете най-добри резултати, опитайте да комбинирате приема на колаген с:
• Достатъчна хидратация. Пийте вода редовно през деня, за да подпомогнете усвояването на протеина;
• Балансирана диета. Приемът на витамини (особено витамин C), минерали и антиоксиданти засилва естествения синтез на колаген в тялото;
• Редовна физическа активност. Движението спомага за по-доброто кръвообращение и клетъчно обновяване, което оказва положителен ефект върху кожата и ставите;
• Контрол на стреса. Хроничният стрес намалява способността на организма да синтезира ключови протеини, включително колаген.
Готови ли сте да се погрижите за здравето и красотата си?
Представете си колко по-приятно може да бъде ежедневието ви, ако в същото време хапвате шоколадови изкушения и се грижите за кожата и ставите си. Като добавите мулти колаген с шоколадов вкус към любимите си рецепти, вие не просто обогатявате менюто си, но и давате на организма си ценни пептиди за по-добър външен вид и комфорт.
Ако искате да научите повече за различните видове колаген, допълнителните им ползи и как да ги съчетаете в разнообразни рецепти, посетете нашия сайт и разгледайте нашите статии. Направете първата крачка към по-здравословен живот и се насладете на идеята, че можете да се погрижите за себе си, докато похапвате нещо вкусно и шоколадово!